× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Stret odvekých rivalov, Nitra sa stane dejiskom súboja lídrov


01.03.2022

Prebiehajúci extraligový týždeň nám ponúka hneď päť hracích dní. Opäť sme sa tak rozhodli priblížiť vám tie stretnutia, ktoré sa v najbližších dňoch dajú považovať za najatraktívnejšie. V stredu pocestujú „belasí“ do metropoly východu, v piatok budeme v Nitre svedkami bitky prvého s tretím a  koniec týždňa sa bude niesť v znamení troch východniarskych derby v Poprade a Prešove. 

„Belasí“ na prelome týždňa na východ

Hokejisti bratislavského Slovana si s „oceliarmi“ zmerajú sily už po štvrtýkrát v tejto sezóne. Zo všetkých vzájomných stretnutí vyšli víťazne hráči s orlom na hrudi, ktorí proti tradičnému rivalovi nestratili ani bod. Taktiež postavenie v tabuľke hrá do karát viac hosťom. Slovan sa drží na priebežnej druhej pozícií, zatiaľ čo Košičania okupujú piate miesto. „Belasí“ budú do tohto zápasu nastupovať vo víťaznej nálade, keďže v nedeľu triumfovali nad Prešovom. Košičania nemajú za sebou úplne vydarený týždeň, nakoľko v dvojzápase proti Novým Zámkom nedokázali bodovať ani raz. V nedeľnom  stretnutí proti „vojakom“, taktiež neukázali veľmi oslnivý výkon, keďže sa im proti tabuľkovo nižšie postavenému súperovi podarilo bodovať až po samostatných nájazdoch. V metropole východu sa okrem iných stálych opôr bratislavského celku dozaista predstaví aj bronzový medailista z Pekingu Samuel Takáč, ktorý si v posledných  dvoch zápasoch stihol pripísať štyri kanadské body za dva góly a dve asistencie. Obranca Alex Breton v poslednom stretnutí proti Šarišanom kvôli zraneniu nenastúpil a preto je otázne, či v stredu proti Košiciam už bude k dispozícií. Naopak „oceliari“ sa rozhodli pred blížiacim sa play-off urobiť výraznejšiu zmenu v realizačnom tíme, keďže odvolali svojho kormidelníka Kalleho Kaskinena. Na prelome týždňa nás tak v Bratislave čaká atraktívna „bitka“ slovenských metropol, ktorá dozaista poteší fanúšikov z oboch koncov krajiny.

Nitra sa stane dejiskom súboja lídrov 

Už koncom pracovného týždňa nás čaká na západe krajiny súboj mužstiev, ktoré sú horúcimi kandidátmi na zisk tohtoročnej trofeje. „Corgoni“ sa „rytierom“ postavili v tejto sezóne do cesty hneď trikrát, z čoho sa im podarilo zvíťaziť len v jednom prípade. V rámci postavenia v tabuľke má líder súťaže pred svojim súperom zo západného Slovenska 7-bodový náskok. Obe mužstvá hrajú momentálne vo veľkej pohode a výhry zbierajú od zápasu k zápasu. Zvolenčania si v uplynulom týždni poradili s „býkmi“ a „kamzíkmi“, pričom nad Popradom zvíťazila aj Nitra, ktorá v ostatných dňoch zdolala aj Prešov. „Corgoni“ sa v tomto zápase s istotou nezaobídu bez najlepšieho strelca súťaže Samuela Bučeka, ktorý v posledných dvoch stretnutiach obohatil svoje konto o päť kanadských bodov. V dobrom svetle sa javí aj nová posila Filips Buncis, ktorý v piatich odohratých dueloch získal päť kanadských bodov za jeden gól a štyri asistencie. Pod Pustý hrad sa v dobrej forme vrátil medailový navrátilec Peter Zuzin, ktorý si po príchode z Pekingu pripísal hneď dvojbodový zisk vďaka dvom asistenciám proti Novým Zámkom. Otázny však bude štart kapitána Radovana Puliša, ktorý po zásahu pukom nedohral posledný duel. Obe mužstvá disponujú solídnou ofenzívou, keď dohromady nastrieľali až 332 gólov. Záver týždňa tak bude pod Zoborom dozaista veľmi napínavý a obaja súperi sa pobijú o čo najlepší výsledok.  

Východniarske derby v Poprade 

„Kamzíky“ tento týždeň budú uzatvárať na domácom štadióne proti michalovským „líškam“. Oba tímy nastupujú v tejto sezóne iba na svoj v poradí tretí vzájomný zápas. Z uplynulých dvoch si pripísali tímy po jednej výhre. Z papierového pohľadu nás čaká súboj siedmeho so štvrtým, pričom Popradčania po uplynulých zápasoch strácajú na šiestych „baranov“ iba jeden bod. „Líšky“ vstupujú do tohto týždňa v dobrej nálade po trojbodovom zisku na ľade Banskej Bystrice, pričom Popradčania si naopak v nedeľu vylámali zuby na „corgoňoch“. Počas uplynulého týždňa však v kabíne „kamzíkov“ opäť zaúradovali zranenia. Preto je veľkou neznámou, či v piatok na ľade uvidíme Dávida Skokana, Petra Novajovského, Petra Kundríka a Filipa Mešára, ktorých zdravotný stav je posudzovaní na týždennej báze. Výborný výkon v drese „kamzíkov“ predviedol mladý gólman Štefan Valluš, ktorý proti Zvolenu dokázal zblokovať až štyridsaťpäť striel úradujúcich majstrov. Na kvalitného gólmana sa však môžu spoľahnúť aj Zemplínčania, ktorí majú na výber z legionárskej dvojice Tomáš Vošvrda a Devin Williams. Poprad stále musí bojovať o miestenku zaručujúcu play-off a o motiváciu tak má v tomto stretnutí postarané. 

Prešov v boji o postup vyzve susedov zo Spiša

Koniec týždňa nám v metropole Šariša prinesie atraktívny susedský dvojzápas. V piatok a nedeľu sa tak obe mužstvá proti sebe postavia po piaty a napokon šiestykrát v sezóne. „Koňarom“ sa podarilo „rysov“ v tejto sezóne zlomiť iba jedenkrát a to v januári tohto roka. V piatok však budú nastupovať na svoj iba druhý zápas po pauze zapríčinenej koronavírusom, čo môže byť miernou výhodou na strane domácich. Z pohľadu priebežného poradia nás čaká bitka jedenásteho s ôsmim, pričom „koňare“ strácajú na osemfinále proti novozámockým „býkom“ iba o skóre a majú zápas k dobru. Spišiaci odohrali posledný duel v polovici februára proti Popradu, odkiaľ si však odniesli iba jeden bod po samostatných nájazdoch. V tíme „koňarov“ v posledných dňoch došlo k výraznejším zmenám. Jon Charbonneau sa rozhodol kvôli zúriacej vojne v susednej Ukrajine odcestovať späť domov do svojej rodnej krajiny. Rovnako je otázne aj zotrvanie ďalších legionárov tíme Prešova ako Ukrajinca Vitalija Ľalku a Kanaďana Bretta Welychku. Prešovčania majú osemfinálovú miestenku stále na dosah a každá strata bodov môže byť pre nováčika súťaže kritická. Koniec týždňa sa tak bude dozaista v Šariši niesť v znamení kvalitného hokeja, ktorý poteší priaznivcov oboch extraligových celkov.

 

Program extraligových zápasov od 01.03-06.03.2022

 

Utorok 01.03.2022

MHK 32 Liptovský Mikuláš – HK Poprad

HC Košice - HK Nitra

HC 05 Banská Bystrica – HC Grotto Prešov

HK Dukla Michalovce – HK Dukla Trenčín

 

Streda 02.03.2022

HC Košice – HC Slovan Bratislava

 

Štvrtok 03.03.2022

HK Spišská Nová Ves – MHK 32 Liptovský Mikuláš

 

Piatok 04.03.2022

HK Dukla Trenčín – HC Slovan Bratislava

HC Nové Zámky – HK Dukla Michalovce

HC Grotto Prešov – HK Spišská Nová Ves

HK Nitra – HKM Zvolen

 

Nedeľa 06.03.2022

HC Nové Zámky – HC Slovan Bratislava

HKM Zvolen – HC Košice

HC Grotto Prešov – HK Spišská Nová Ves

HK Poprad – HK Dukla Michalovce

HK Dukla Trenčín – MHK 32 Liptovský Mikuláš 

 

autor: Sara Hrabinská | foto: FB/HK Nitra

PODOBNÉ ČLÁNKY